28 februari, 2011

Semlan


Lördag och söndag har ägnats åt att extrajobba, så eftersom jag var "ledig" från skolan idag fick det bli minihelg med både sovmorgon och fika. Anders och jag var förbi bästa konditoriet Brogyllen och mumsade i oss årets första (och därmed godaste) semla!

25 februari, 2011

Brödbaket


I onsdags bakade jag bröd, bland annat de här enkla filmjölkslimporna. Det blev också jättegott morotsbröd, men ingen bild på det tyvärr... Får knäppa ett kort nästa gång för jag kommer definitivt att baka morotsbrödet igen!

Filmjölkslimpa

6,5 dl grahamsmjöl
1 dl rågmjöl
2 dl rågkross
2 dl fiberhavregryn
1 dl krossade linfrön
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 msk malda brödkryddor

Blanda ihop detta i en stor skål och tillsätt sedan;

1 l filmjölk
2 dl brödsirap

Lägg bakplåtspapper i två avlånga brödformat och fördela "degen" (det blir mer som en grötig smet), i formarna. De ska gräddas längst ner i ugnen på 175 grader i 1,5 timmar.

22 februari, 2011

Lyxfrukost


Ärtskotten är klara för skörd...


...och därmed redo för frukostmackan!

21 februari, 2011

Säg omelett!


Efter träningen blev det snabbmat till middag - omelett med soltorkad tomat, rödlök, zucchini och champinjoner. Lite ruccola på det och sen var det vardagskalas minsann. Nu är det godnatt, jag behöver en lång natts sömn...

Träningspepp

Bild: SVT
Nu är tentan skriven, och det betyder att nyårslöftet åter gäller (EN godisdag i veckan - inga undantag!). Under tentaplugget har jag även slarvat med träningen (läs: inte tränat en enda gång sedan förra torsdagen), så det är fokus på den fronten! Som pepp har jag tittat på de fem avsnitt som hittills sänts av "Mitt liv som Hellner" där Erik Segerstedt under sju veckor ska träna och leva som längdskidåkaren Marcus Hellner. Intressant och inspirerande tycker i varje fall jag, kika in hos SVT och se vad du tycker, avsnitten finns HÄR =)

Lite mer odling, yay!


Ja, jag tycker ju det är skoj med odlingsexperiment och minst en bloggläsare är med mig i den klubben (Hej Kattis!). Då jag gjorde chiliräkorna passade jag på att plantera några av fröna, så nu får man ivrigt vänta och se om det växer upp något. Vem vet, det kanske blir små chilifrukter av det =D Hoppas!

20 februari, 2011

Veckans recept

Det blir två enkla och goda recept; blomkålssoppa a la Leila Lindholm och baguetter från en kokbok jag lånat av Johanna =)


Blomkålssoppa (2 port)

250 g blomkål
200 g potatis
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
2 dl mjölk
3 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
1 grönsaksbuljongtärning
Salt & peppar

Häll rapsoljan i en gryta, fräs hackad purjolök och hackad vitlök i någon minut. Dela blomkål och potatis i mindre bitar och lägg i grytan tillsammans med en buljongtärning och all vätska. Låt detta puttra tills grönsakerna är mjuka - mixa då soppan med stavmixer och smaka av med lite salt och peppar!


Superbaguetter (3 långa eller 6 kortare)

1 paket jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
1 msk olivolja
13-14 dl mjöl
2-3 msk olivolja till pensling
Flingsalt

Smula jästen i en bunke, häll på vattnet och rör tills jästen löst sig, häll i olivolja och salt. Tillsätt sedan mjölet (jag använde lantbrödsmjöl, men vad som helst går bra), lite i taget tills degen släpper från kanterna. Degen får jäsa under bakduk i minst en timme. Baka ut baguetterna genom att platta ut degen till en fyrkant, skära den i långsmala bitar och snurra bitarna ett par varv.

Lägg bröden på en plåt, pensla på lite olivolja, smula över flingsalt och skjutsa in i en 225 grader varm ugn i 20-25 minuter.

Pluggpaus

Tapaskvällen igår var jättemysig, med god mat och goda vänner! Nu är det dock näsan i böckerna som gäller, det är dagen innan tentan och jag pluggpausar alldeles ofta... Bland annat för att baka de här muscavadokakorna jag hittade hos Söta saker. Tror att de kommer göra under för min inlärning, jag måste dessutom passa på att testa dem idag för i morgon är det inte tentavecka längre. Det betyder att nyårslöftet att bara äta godis och kakor en dag i veckan måste upprätthållas!

19 februari, 2011

Tapas


I kväll vankas det tapas hos Jenny! Perfekt tema för att ha knytkalas, jag bidrar med räkor marinerade i vitlök och chili, samt nybakade baguetter...


Nu är det hopp in i duschen, det känns som att jag har mjöl över hela mig =D

18 februari, 2011

Fredagsgott


Tog mig tid att baka en paj såhär på fredagskvällen, den blev god men lite rinnig då jag var alldeles för hungrig för att orka försteka grönsakerna och dessutom slängde i färsk bladspenat. När jag bakar paj är det bara skalet som är på recept, resten varierar. Den här gången var det zucchini, paprika, bladspenat och fetaost (samt äggstanning och lite vanlig riven ost såklart) som hamnade i formen.

Pajskal

1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
100g smör
1 nypa salt
2-3 msk vatten


Hittade även dessa små rackare i affären, när det står på en skylt "Köp två för 30kr" är det väl en order från butikschefen, inte ett förslag? Eller?

Äntligen fredag


Fredagar är bra dagar, då hittar man ibland på roliga saker med kompisar eller stannar hemma och tofflar, ELLER så är man ensam hemma och ser de senaste avsnitten av dessa serier som kommer på fredagar =) Idag är det det sistnämnda alternativet som gäller, inte mig emot, jag har suttit i biblioteket hela dagen och pluggat så nog är jag värd lite fritid...

17 februari, 2011

Ärtskotten


Ärtskotten växer jättefort! Jag vet faktiskt inte hur stora de ska bli innan det är dags att skörda, men i alla fall dubbelt så stora kanske? Någon som vet?

Pluggis


Då var det dags för kvällsplugg... Tenta på måndag! Pepp!

16 februari, 2011

Pollykladdkaka


Den här kakan alltså... Tanken var att den skulle hamna i mina klasskompisars små magar, men det blev ändrade planer. Jag har dock gått omkring och fantiserat om denna kaka ända sen jag råkade på receptet och var tvungen att slänga ihop den ändå, bara för att testa (det är faktiskt tentavecka så nyårslöftet är officiellt pausat veckan ut...) Helt galet god var den i alla fall, seg, kladdig och chokladig... Vad kan man mer begära?

Receptet till kakan hittade jag på Söta saker där det fanns med bland bidragen till månadens sötsak!

15 februari, 2011

Odlingpysslet


I morse skördade jag solrosskotten! Några hamnade på frukostmackan, några hamnade i kylen i en skål och tre skott som såg extra fina ut planterade jag om med förhoppning om att det blir en solros eller två.


Det har även kommit upp något grönt och pyttelitet ur ärtskottskrukan, nu väntar jag med spänning på fortsättningen...

Blogg listad på Bloggtoppen.se

14 februari, 2011

Soppa


Mmm... Visste inte vad jag skulle göra med min blomkål och googlade fram ett Leila Lindholm-recept på blomkålssoppa. Tack Leila för maten - det var jättegott =) Där ser man, måndag och jag har redan en kandidat till "Veckans recept" på söndag... Sweet!

Vardagskalas

13 februari, 2011

Ett initiativ


Varje söndag kommer jag att lägga upp "Veckans recept" på bloggen. Det blir något som lagats eller bakats under veckan och som jag tycker är värt att dela med mig av... Först ut blir en vegetarisk lasagne som är en favorit här hemma, lätt att laga och går att variera ganska mycket beroende på vad man har hemma - se det här som en grundrecept!


Vegetarisk lasagne (6-8 portioner)

200g lasagneplattor
350g krossade tomater
4 morötter
2 vitlöksklyftor
250g keso (jag brukar använda smaken grillad paprika)
200g champinjoner
200g zucchini
200g paprika
100g riven ost
Bechamelsås

Riv morötterna, pressa vitlöken och blanda ihop detta i en kastrull tillsammans med krossade tomater. Krydda med salt, peppar och kanske något mer som finns hemma (tex. ajvar relish, sambal oelek eller något annat gott!) Låt tomatröran koka ihop ca. 10 minuter och blanda sedan i keson.

Skär zucchini, paprika och champinjoner i småbitar. Riv osten, gör bechamelsås.
Varva sedan lasagneplattor, tomatröra, grönsaker och bechamelsås i en form och toppa med riven ost. Lasagnen ska stå i mitten av ugnen på 200 grader, vänta ivrigt i ca. 45 minuter och njut därefter av den goda maten...

Enjoy!

12 februari, 2011

Lugn lördag


I kväll sänder SVT1 första avsnittet av "Downton Abbey", själv är jag mkt förtjust i serier som denna så jag kommer i alla fall att titta. Hoppas att avsnitten dyker upp på svtplay sen för det är minsann inte varje lördag jag är hemma vid den här tiden... Nähäpp, nu är det dags för lördagsgodiset!

11 februari, 2011

Farmville IRL


Solrosskotten växer så det knakar, så himla kul! Jag var lite besatt av Farmville ett tag (okej, jag erkänner jag var extremt besatt och det var ett ganska långt tag...). Men nu har jag lämnat det virtuella trädgårdslandet och lägger fokus på verkliga odlingar istället. Har en kruka där jag planterat gula ärtor också, men där har inget alls kommit upp än - tanken är i alla fall att jag ska få ärtskott där.

Vilken bonus!


För ett par dagar sen hade vi en vitaminlaboration i skolan (jag läser till dietist, då pysslar man med så roliga saker), där vi bland annat använde oss av en massa grönsaker. I dag när vi satt och vilade oss efter lunchen fick vi frågan om vi ville ta hem lite av det som blivit över. Svar JA såklart! Jag paxade vitkålshuvudet direkt, struntade ju i att köpa vitkål igår när vi handlade för att alla huvuden var så sjukt stora. Två krukor persilja fick jag också med mig - grymt!

Mkt fin avslutning på veckan må jag säga...

08 februari, 2011

Bokcirkeln




En bokcirkel har bildats, hurra! Första boken vi ska läsa är "Kejsarn av Portugallien" av Selma Lagerlöf. Jag läser gärna och mycket men faktiskt aldrig något av henne tidigare... Så nu ska jag lägga pluggböckerna åt sidan och öppna den här i stället. 

Te & mackor




Kan vara den godaste kvällsmat som finns... Tur att jag känner så för det är verkligen dags att handla, alla skåp är helt tömda =) I morgon blir det tyvärr inte heller av, då ska det istället pluggas, tränas och fikas!

06 februari, 2011

Groddning



Jag experimenterar för fullt med mina solroskärnor, det här är en bild från när jag testade att grodda dem i glasburk. Visst blev det groddar av det, men då jag insåg att det är solrosskott jag egentligen är ute efter får det bli odling i jord istället! Uppdatering kommer, practice makes perfect...