31 mars, 2011

Lyxig kycklingsallad

Blä, jag har blivit sjuk - IGEN! Hade precis repat mig från förra omgången men nu ligger jag här med huvudvärk och täppt näsa än en gång. Jag vill mest av allt bara stanna hemma och vila i några dagar men tyvärr börjar tentan närma sig så det är bara att bita ihop, det finns ingen tid till sjukdom helt enkelt =/

Dagens middag blev i alla fall sallad med bland annat selleri, rödlök och tomat, ovanpå det låg tzatziki och mozzarellagratinerad kyckling. Till efterrätt blev det (i medicinskt syfte) favoritglassen hallon/lakrits. 

30 mars, 2011

Vattendroppen



Rödbetor och halloumi

Idag fick jag fyra rödbetor av Johanna.
De skalades, skivades och hamnade i ugnen med lite olivolja, salt och svartpeppar.
 Några skivor halloumiost blev kronan på verket!

Allt går att plantera

Några vitlöksklyftor som fått ligga för länge hade börjat grodda i kylen. Inspirerad av Emmy hamnade de i en kruka (jag täckte över med mer jord efter att bilden togs), om detta går vägen blir det gräslöksliknande skott med smak av vitlök, vi får se... 

29 mars, 2011

Favoriter

Hos Carbsruinedmylife fanns bland fina bilder och smaskiga recept även den här listan, så nu följer min redovisning...

Omplantering


Häromdagen läste jag att man ska separera chiliskott och ha ett skott per kruka, och så fick det bli. Jag har dock lite ont om krukor så en konservburk får stå i fönstret istället för att kastas.

28 mars, 2011

Mums!

Alltså... Bästa smakkombinationen i godisväg har kommit som glass. Tack Sia!

Ryggsäck och glasögon tack! NU!


Här kan man se min fullproppade handväska/skolväska, jag vägde den idag när jag kom hem; 5 kg hänger på min högra axel varje dag! Det är nog dags att fixa en ryggsäck nu, det har varit mycket snack och liten verkstad på den fronten...

När jag ändå gnäller, kan jag passa på att klaga lite på Smarteyes, 1 mars gick jag dit och beställde nya glasögon, som enligt försäljaren skulle gå att hämta ungefär en vecka senare. Nu har det gått snart en månad. Glasögonormar gillar inte att vänta, vet de inte om det?


27 mars, 2011

Veckans recept!

Ännu ett recept som går att variera i det oändliga. Jag tycker om att laga mat i ugnen, man kan förbereda i princip hela maträtten, sedan gör ugnen jobbet när det väl är dags för middag! 


Ugnsbakad paprika

För att göra det här så tar du så många paprikor som du vill ha portioner, skär av topparna, rensar från frön och ställer dem i en ugnsform (gärna tätt ihop så de inte välter). Paprikan på bilden innehåller tacokryddad köttfärs, champinjoner och tärnad zucchini. I princip vad som helst går bra att ha i - detta är ett bra sätt att bli av med rester!

Huvudsaken är att ha en massa riven ost på toppen och låta det stå i ugnen ca 20 min på 200 grader =)

25 mars, 2011

Karin och solrosstjälken

Solrosorna skjuter i höjden, förmodligen kommer de bli ungefär lika stora som Jacks bönstjälk. Nice.

Chili-update

Många och gröna blad får samsas, jag planterade chilifröna i en glasburk vilket kanske inte var så smart men jag hade ingen kruka. Får väl vänta och se hur länge de mår bra...

24 mars, 2011

Snabbmat

Tagliatelle och en klick pesto på det, need I say more?

23 mars, 2011

Morotsbröd


Mycket goda morotsbröd bakade med utgångspunkt ur det här receptet (från Underbara Clara). Förra gången bakade jag bröden exakt efter receptet nedan och det blev jättebra, men den här gången hade jag inte alla ingredienser hemma så det fick bli lite improvisation - vilket blev minst lika gott! Istället för honung tog jag samma mängd brödsirap och mjölet blev en blandning av olika sorter jag hade hemma.

Morotsbröd

50 g jäst
5 dl mjölk
0,5 dl rapsolja
2-3  stora finrivna morötter
1 tsk salt
2 rejäla matskedar honung
8-10  dl vetemjöl.
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn

Smula ner jästen i en bunke, häll mjölken (37 grader) och blanda tills jästen är löst. Tillsätt därefter olja, rivna morötter, honung och salt. Tillsätt sedan mjölet (spara lite till utbakningen) och arbeta degen kraftigt. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i ca 30 minuter. Baka sedan ut degen och lägg den i en långpanna med bakplåtspapper. Platta ut degen, skär den försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel. Låt brödet jäsa på plåten i  ytterligare 30 minuter och grädda sedan i ugnen i 15-20 min på 220 grader.

Chokladkakor

Vad är det med mig? Jag kan visst inte sluta baka småkakor... Igår blev det de här spröda chokladkakorna, hur goda som helst. Receptet är i princip samma som för kolakakorna MEN;
- Byt ut strösockret mot muscovadosocker
- Byt ut 0,5 dl av mjölet mot kakao
- Minska tiden i ugnen till 15 minuter

22 mars, 2011

Några vårtecken

Vårskor, sopad gångbana, kjol...
 ...blå himmel, tjuvstartad påskpyntning...
...och till sist några av alla fina snödroppar som kommit!

Veckans recept!

I lördags åt vi världens godaste lax, och idag blev det en repris på mästerverket. Enkelt och gott - precis som det ska vara!


Fetaostfylld lax

Laxfilé
Fetaost
Keso feta- och oliv
Salt och peppar

Skär ett snitt i laxfilén, salta lite innan du lägger fetaost i skåran. Klicka sedan över keso med feta & olivsmak och krydda med svartpeppar. Skjutsa sedan in detta ugnen på 200 grader i 20 minuter. Mums!

21 mars, 2011

Krassedax

Gårdagens shopping; fem plastkrukor, en groddbox och fyra påsar krassefrön. Jag fick även vara med i blomsterbutikens tävling om att vinna veckans bukett för att jag handlade för över 100kr. Veckans bukett!!! Hoppas jag vinner =D

Vårblommor

Nu har även jag hängt på vad som verkar vara vårens trend - att plantera en blomma i en kopp. För ett par veckor sen upptäckte jag en spricka i min favorit-frukostkopp, så nu får den gå i pension och ägna sina sista ljuva år åt att sprida vårglädje istället!

20 mars, 2011

Bästisbesöket

Den här helgen har min fina vän Rebecca varit här och hälsat på, jag skulle egentligen ha åkt till henne förra helgen men lyckades bli sjuk så jag fick vackert stanna hemma. Mysigt att hon kom hit nu så vi fick träffas, det var alldeles för länge sen sist!
Vi har kokat te, pratat länge, lagat god mat, druckit rött vin, sett bra filmer och köpt varsin liten groddbox med tillhörande krassefrön. Det ska bli spännande att testa "riktig" groddning, mitt förra försök med glasburk och nylonstrumpa funkade sådär...

19 mars, 2011

Lockig lördag

Idag blev det locktång i håret, vårblommig sjal runt halsen och solglasögon på. Kom precis hem nu efter en runda på stan med Mikaela och Mina - mkt trevligt, en prickig kjol bestämde att den hellre ville bo hemma hos mig än i en tråkig affär =) Nu väntar jag på att Rebecca ska komma hem till mig så vi kan laga mat, dricka vin och uppdatera varandra om våra liv! Behövs ibland när det har gått alldeles för många veckor...

Västerbottenspaj


Igår blev det finmiddag hemma, till förrätt bakade jag den här västerbottenspajen som serverades med finhackad rödlök, kräftstjärtar och en klick creme fraiche. Ett glas rött vin blev det minsann också, inte illa!

Pajdeg

125g smör
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
2-3 msk vatten

Nyp ihop smör, mjöl och salt tills det är smuligt och tillsätt därefter vatten. Klä en pajform med degen och nagga botten med en gaffel innan detta förgräddas 15 min i 200 grader.

Fyllning

300g västerbottensost
3 dl mjölk
4 ägg
0,5 krm salt
0,5 krm svartpeppar
lite vitpeppar
lite cayennepeppar

Riv osten på grövsta sidan av rivjärnet och bred ut i pajskalet efter förgräddning. Vispa äggstanningen och krydda den. Häll sedan äggstanningen över osten och sätt sedan in pajen i ugnen igen. 200 grader i 25 minuter - jag täckte över pajen med aluminiumfolie sista 5 min så den inte skulle bli bränd.

Kolakakor

I torsdags bakade jag kolakakor - världens enklaste och godaste småkakor!

Kolakakor

200 g smör
1,75 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl

Låt smöret bli rumsvarmt (jag värmde det snabbt i micron), vispa med elvisp smör och strösocker till en smet. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap. Vispa tills det blandats ordentligt. Tillsätt mjölet och vispa tills det hela blir en smulig deg. Knåda ihop degen för hand (eventuellt med lite mer mjöl). Dela degen i fyra delar och rulla varje del till en smal rulle lika lång som en bakplåt. Lägg rullarna på plåtar och platta ut dem lite grann med fingertopparna (de kommer flyta ut i ugnen så platta bara till den en aning). Nu ska detta in i ugnen på 175 grader i ca. 18 minuter, direkt när kakorna är ute ur ugnen skär du  sneda bitar av längderna. Låt kakorna svalna lite, sen är det bar att börja knapra!

18 mars, 2011

Chiliplantor


Chilin växer på, jag var hemma hos min vän Kattis häromdagen och blev extremt peppad av att se hennes chiliplantor - de har växt massor och är jättefina! Nästa projekt blir nog att pyssla fram skyltar till mina olika plantor =)

Resultatet

Det blev en möbel till hallen, vi har letat och letat efter en byrå som varken fick vara bred eller djup, den fick inte heller vara för liten eller dyr (det är ganska svårt ska jag tala om), men på IKEA i söndags hittade vi den här (på kontorsavdelningen - det är egentligen en hurts...). Så nu efter fem år i den här lägenheten har vi förvaring i hallen, hurra!


17 mars, 2011

Cliffhanger


Vi bygger ihop något från IKEA =) Vad ska det bli?

10 mars, 2011

Gilla!

Äntligen lyckades jag snoka reda på hur man gör för att kunna gilla blogginläggen på Facebook, ikonen dyker numera upp efter varje inlägg. Så om du gillar ett inlägg - gilla det! =D

Vad hände?


Termometern visar nollgradigt, det har kommit mer snö och jag har blivit förkyld och fått feber...


...så idag blev det comfortfood-deluxe i form av rostbröd med jordnötssmör och sylt!

08 mars, 2011

Det var på tiden...


ÄNTLIGEN har det kommit ett litet skott i chilikrukan, jag var nästan på väg att ge upp där ett tag...

Morgonpyssel


Nu är de blivande solrosorna omplanterade till en större kruka, var tvungen av binda upp stjälkarna med lite sytråd då de är väldigt klena. Hoppas, hoppas det blir blommor av detta! Jag fick konstigt nog för mig att göra detta nyss, innan frukost. Förmodligen vill mitt undermedvetna kompensera för den extremt lata måndagen jag hade igår...

07 mars, 2011

Ingefärste


Testade att göra eget ingefärste idag, det blev gott men jag hade nog lite för mycket citronsaft i för det blev aningen surt. Hur som helst lindrade det min onda hals så jag får vara nöjd ändå!

06 mars, 2011

Söndagspromenaden

Idag passade vi på att gå en promenad i det vackra vädret, vårjacka och solglasögon på så klart - det är ju mars nu och då är det inte vinter längre. Strandpromenaden vid Röda sten bjöd på härligt solsken...


Det fanns lite is som inte riktigt förstått vilken månad det är och att den borde ta och smälta bort.


Ångbåtscaféet var dock med på vårnoterna och hade öppet, tyvärr hann vi inte gå dit och fika den här gången.


En rosa folkabubbla gömde sig bland industrilokalerna =D

Veckans recept!

Den här veckans recept är så himla gott, jag hade själv aldrig lagat detta innan i torsdags, men blev mycket nöjd med resultatet... Håll till godo! 


Mozzarellafylld kyckling (4 port)

4 kycklingfiléer
1 pkt mozzarellaost
8-10 soltorkade tomater
Lite olivolja till stekning
Salt & peppar

Tina kycklingen, dela filéerna som "fjärilar" och vik sedan upp dem. Salta och peppra insidan lite innan du lägger på skivor av mozzarella och strimlade soltorkade tomater. Vik ihop kycklingen och sätt dit ett par tandpetare så paketet håller ihop. Salta och peppra på utsidan också. Ge kycklingen stekyta i en vanlig stekpanna innan den läggs i en ugnsform och får gotta sig i ugnen på 200 grader i ca. 30 min (beror lite på hur tjocka bitarna är)

Basilikasås

1 dl vitt vin
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl Milda mat
1 kruka färsk basilika
(Ev. salt och peppar)

Slå på vinet och vattnet i stekpannan där kycklingen stektes, låt det puttra tills buljongtärningen smält. Häll sedan över skyn till en kastrull. Tillsätt blad från en hel kruka färsk basilika och mixa med stavmixer. Tillsätt sedan 1-2 dl Milda mat och smaka av om det behövs kryddas. Själv redde jag såsen med lite maizena innan servering, men det är upp till var och en.


05 mars, 2011

Om 10 dagar...

...får jag lön och då ska jag genast köpa årets Way Out West biljett! Vet redan att det kommer bli en av årets höjdpunkter =D


Så här gött hade jag och Rebecca det på WOW 2009, tror att detta är under Robyns spelning... Hon kommer ju tillbaka i år så då får det allt bli en repris på den här stunden!