19 mars, 2011

Västerbottenspaj


Igår blev det finmiddag hemma, till förrätt bakade jag den här västerbottenspajen som serverades med finhackad rödlök, kräftstjärtar och en klick creme fraiche. Ett glas rött vin blev det minsann också, inte illa!

Pajdeg

125g smör
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
2-3 msk vatten

Nyp ihop smör, mjöl och salt tills det är smuligt och tillsätt därefter vatten. Klä en pajform med degen och nagga botten med en gaffel innan detta förgräddas 15 min i 200 grader.

Fyllning

300g västerbottensost
3 dl mjölk
4 ägg
0,5 krm salt
0,5 krm svartpeppar
lite vitpeppar
lite cayennepeppar

Riv osten på grövsta sidan av rivjärnet och bred ut i pajskalet efter förgräddning. Vispa äggstanningen och krydda den. Häll sedan äggstanningen över osten och sätt sedan in pajen i ugnen igen. 200 grader i 25 minuter - jag täckte över pajen med aluminiumfolie sista 5 min så den inte skulle bli bränd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar